Toscaans gehaktbrood met pancetta en gegrilde groenten

Bij ode start van onze nieuwe pagina recepten, met het Aioli recept, hebben we jullie gevraagd om vooral jullie favoriete recepten te delen met ons, al die andere liefhebbers van lekker eten. We zijn tenslotte allemaal culinaire liefhebbers en velen van ons zullen vast en zeker ook regelmatig zelf staat te hobbyen in de keuken.

Hilde Pilger stuurde ons het recept dat ze vond op Boodschappen.nl:

Toscaans gehaktbrood met pancetta

Dit hoofdgerecht is voor 4 personen. De voorbereiding kost je ongeveer 20 minuten en vervolgens gaat het nog 35 minuten in de oven.

Ingrediënten:

  • 7 sneeën witbrood (zonder korst)
  • 2 dl melk
  • 1,5 kilo rundergehakt
  • 2 eetlepels verse gehakte Italiaanse kruiden
  • 2 gesnipperde uien
  • 4 fijngehakte teentjes knoflook
  • 2 losgeklopte eieren
  • 300 gram pancetta óf 300 gram gerookt ontbijtspek
  • 650 ml geroosterde paprika’s (uitgelekt uit pot)
  • 300 gram mozzarella in plakken
  • 1 handje basilicum (en nog basilicum om te garneren)
  • olijfolie
  • 600 gram Italiaanse wokgroenten
  • 500 gram trostomaten (ingekruist)

Benodigdheden:

2 cakevormen (een gehaktbrood om gelijk na bereiding te eten, voor de ander is de suggestie om deze een dag later te eten op focaccia of ciabatta met wat rucola, olijfolie en balsamicoazijn of pesto.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden C. Week het brood in de melk. Kneed het gehakt met de Italiaanse kruiden, zout, peper, ui, knoflook door het uitgeknepen brood en de eieren.
  • Bekleed de cakevormen met pancetta en laat over de rand hangen. Schept een derde van het gehakt in de vormen en strijk glad met een vochtige lepel.
Gehaktbrood tijdens de bereiding

Foto: Hilde Pilger

  • Let de helft van de paprika erop, net als de helft van de mozzarella en de basilicumblaadjes. Verdeel daarover de helft van het overige gehakt, de rest van de paprika en mozzarella en dan de rest van het gehakt. (Het begint inmiddels een beetje van lasagne weg te hebben, vinden jullie ook niet?)
  • Vouw de pancetta over het gehakt en gaar de gehaktbroden 35-40 minuten in het midden van de oven.
  • Nu gaan we de gegrilde groenten bereiden. Verhit een scheutje olijfolie en roerbak hierin de Italiaanse roerbakgroenten. Besprenkel de tomaten met olie, bestrooi ze met zout en rooster ze in een grill- of koekenpan.
Gehaktbrood net uit de oven

Foto: Hilde Pilger

  • Bevindt zich nog overtollig vet in de cakevormen giet dit dan af en snijd vervolgens één van de gehaktbroden in plakken en serveer het met de groenten en tomaten. Een paar blaadjes basilicum erop maakt het geheel af. Eet smakelijk!

Hilde, dank je wel voor deze verwijzing naar dit recept op Boodschappen.nl.