Spinazie en gerookte zalm, ingepakt in deegjasje

Deegjasje, ja, dat zou het wel moeten zijn, een jasJE. Nadat ik dit recept proefde, moest ik concluderen dat het deegjasje wel iets dunner had gemogen. Maar ach, waar gaat het over. Het was in elk geval een prima recept, en vooral een prima “jas” voor veel meer lekkere probeersels!

Het recept komt van Leckerschmecker. Vertaalmachines maken daar lekker, smaakvol, smakelijk van. Ik denk zelf meer dat het iets betekent als smulpaap. Feitelijk komt het neer op hetzelfde: genieten van lekker eten. Maar laat ik jullie meenemen in dit recept. We beginnen met de benodigde ingrediënten.

Ingrediënten deeg:

  • 450 g meel
  • 115 g zachte boter
  • 3 1/2 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 200 ml lauwe melk

Roomkaas mengsel:

  • 200 g verse kaas (roomkaas)
  • 3 fijngehakte dille
  • 1 el mierikswortel
  • peper en zout

Spinazie:

  • 1 fijngehakte uit
  • 1 fijngehakte knoflookteen
  • 250-400 g verse spinazie (naar wens)
  • zout, peper
  • olie om in te bakken

En voor de finishing touch:

  • 2 el geroosterde amandelen (of amandelstiften)
  • 250 g gerookte zalm
  • 1 ei
  • 1 tl paprikapoeder

In grote lijnen gaat de bereiding als volgt (aanvullend kun je natuurlijk altijd de video bekijken van Leckerschmecker).

  • Als eerste maak je het deeg door alles met elkaar te mengen tot een gladde bal deeg en laat dit vervolgens een kwartier rusten. In die tijd kun je het kaasmengsel maken dat je later op het deeg smeert, de basis waarop de spinazie en de gerookte zalm komt.
    Behalve het voorbereiden van de kaas met dille, mierikswortel en roomkaas naturel (en misschien klein beetje bieslook?), kun je ook al de spinazie roerbakken, samen met de ui, de knoflook en zout en peper. Dan staat het maar klaar, toch?

 

  • Als je dit allemaal gereed hebt, kun je het deeg gaan uitrollen met een deegroller. In het recept laten ze je er uiteindelijk een vis van maken, best grappig, maar je kunt er natuurlijk zelf net van maken wat je wilt. TIP: zorg wel dat je de uitgerolde deegplak alvast op je bakblik legt (op een velletje bakpapier), want enthousiast als ik was, was ik dat in the heat of the moment vergeten en was het een enorm gevecht om mijn vis alsnog op de bakplaat te krijgen. Beetje knip- en plakwerk en ‘t leek nog best aardig, maar het kan echt handiger. Ben ik achtergekomen. 😉 Oh, en de vis wordt best groot. Mijn visstaartje hing over het bakblik, zelfs toen ik de vis wat scheef legde.

 

  • Smeer na het uitrollen van het deeg het roomkaas mengsel als een basislaagje op het deeg. Houd de zijkanten ruim vrij, zodat je de mogelijkheid hebt de vulling goed toe te dekken. Ik heb de roomkaas niet te dik erop gesmeerd omdat niet iedereen gek is op veel roomkaas. Vervolgens heb ik de roergebakken spinazie erop gedrapeerd, de amandelen erover heen gestrooid (best rijkelijk), en toen de gerookte zalm erover heen verdeeld.

 

  • Als het geheel compleet is, sluit dan het jasje. Ofwel, maak er zo’n creatieve vis van als in de video, of sluit op een andere manier de inhoud op. Het is echt lekker als het een gevuld deegpakketje wordt.

 

  • Als laatste klop je het ei met het paprikapoeder,  smeer je het deeg ermee in, en bak je het geheel in een voorverwarmde oven in zo’n 30 minuten op 180° C af.

 

  • Dan rest me om jullie eet smakelijk te wensen!

Oh, dat vergeet ik bijna nog. Houd je van pittig, of wat gedurfder, schroom dan niet om extra kruiden toe te voegen. Ik heb er wat bieslook aan toegevoegd bijvoorbeeld. Had er liefst nog wat pittigers aan toegevoegd, maar ja, ik ben tenslotte niet alleen op deze wereld, niet alleen op deze wereld ♪ ♫ ♪….

Hieronder een impressie van míj́n proces. Ik ben benieuwd naar dat van jullie!