Nee, bij ons kunt u niet reserveren…

Nee, bij ons kunt u niet reserveren….

Boos? Nee. Teleurgesteld? Nee. Maar dat ligt misschien aan het feit dat het mijzelf niet direct betrof en ik me niet had ingesteld op uit eten. Oef, dat is wel eerlijk. Maar wat dan wel? Mmm, ik denk een leermoment. Voor de locatie waar het om gaat, maar na enige tijd laten landen van de situatie nu ook voor mezelf. Waar het om gaat?

Nou, het gaat om een gastvrijheidsdingetje. Enige tijd geleden wilde ik een dinerafspraak maken voor drie personen, bij een mooie locatie in een stadscentrum. Voor drie personen, waarvan één een klant is. Een goeie klant. Oh, en graag op het terras, want het is ongekend mooi weer. Geen probleem, dacht ik….

Reserveren selectief mogelijk

Op de website stond dat je vanaf 8 personen kon reserveren. Bij een kleiner gezelschap was het niet nodig, dan was er altijd wel een mooi plekje. Nu had ik zelf ervaringen bij die locatie dat er óf geen plek was, óf je moest ‘even’ wachten. Nou, met een klant in het gezelschap gaan we dat dus niet wagen, nee, dat gaan we niet doen. Ofwel, een vlotte, vriendelijke mail gemaakt, met toelichting: drie personen diner, klantafspraak, belangrijk. Ondanks de melding op de website heb ik dus aangegeven dat ik toch wilde reserveren en dat ik graag de afspraak bevestigd zou zien. Reactie: Nee. We konden gewoon komen, zonder reservering, geen probleem.

Oké, die had ik niet verwacht. Ik had gedacht dat door mijn persoonlijke, best leuke mail wel een uitzondering gemaakt zou worden. Ik meld netjes dat ik dan afzie van het bezoek. Er zijn tenslotte echt wel meer mooie locaties mét lekker eten. Vervolgens reserveer ik online op een andere mooie locatie en ontvang al snel de bevestiging. Geregeld.

Terugkomen op afwijzing

Tref ik gisteravond een mail van de dame van de eerste locatie aan, die ze einde van de middag verstuurd had. Ze zou nog even kunnen checken bij haar collega’s, maar dat het normaliter namelijk écht geen probleem is om een plekje voor drie personen op het terras te vinden. Tja, denk ik dan: nu ben je te laat. Ten eerste zeg je het nog steeds niet toe. En ten tweede moet het niet zo zijn dat je terugkomt op je eerdere keuze, doordat je nu weet dat deze drie personen toch niet komen. En ik dacht: gaat dan nú pas het kwartje vallen?

Late- of no-show

De andere kant van het verhaal is, dat als je reserveringen accepteert dat goudgeld kost, als men veel later komt of zelfs helemaal niet. Zo heb ik me onlangs ook verbaasd over een restaurant in Den Haag. Er was een tweetje gereserveerd, op “A-locatie” ín het restaurant en die tafel bleef nog zeker 1,5 uur leeg na mijn komst. Het restaurant zat verder vol, en mensen moesten worden weggestuurd. Dat doet als ondernemer pijn. Spontane binnenloop had de ondernemer al 1,5 uur geld opgeleverd.

Kortom, waar doe je goed aan? De gastvrijheid, met de risico’s die in dit geval ermee gepaard gaan? Of de harde pegels, met als resultaat dat je klanten, mogelijk hele goeie klanten, mist?

Ik weet wel, dat ik de gastvrijheid zou laten prevaleren. Ik ga voor repeaters, opbouwen van gastrelaties. Mijn filosofie is dat dát me uiteindelijk het meeste zou opleveren.

Wat is jullie keuze hierin?