Culihoppen, net een popconcert…

Een primeur is en blijft altijd spannend

Hoe overtuigd je ook bent van de kwaliteit en het slagen van je eigen evenement: een primeur is toch altijd spannend! Ik voel me zo maximaal persoonlijk verantwoordelijk voor het slagen van hetgeen ik doe, dat het me regelmatig wat nachtrust kost. Dus zo ook voor de eerste editie van Culihoppen Elburg.

De verkoop van de passe-partouts gaat altijd razend snel. Maar deze keer was het ronduit bizar. De verkoop van Culihoppen Harderwijk en Elburg startten op dezelfde dag via de Culihoppen website. Noodgedwongen iets eerder dan gepland omdat er al boekingen binnenkwamen zonder dat er nog maar iets gecommuniceerd was. De gewaardeerde fans hadden al ontdekt dat de webshop operationeel was. En je kent het gezegde: als er één schaap over de dam is….

Culihoppen: een popconcert is er niets bij

Normaal loopt de start anders: als de webshop getest en gereed bevonden is, meld ik via de social media en via de nieuwsbrief van Culihoppen dat de verkoop gestart is. Dan zit ik er letterlijk en figuurlijk helemaal klaar voor….opgetogen, vol verwachting en als een kind zo blij als de eerste kaarten besteld worden. Maar deze aanpak lijkt met elke editie moeilijker te worden, zeker deze keer. Weer werden records gebroken. Ik werd volledig overvallen. De boekingen scheurden binnen. Werkelijk!

Eerst al Culihoppen Harderwijk: de 350 beschikbare passe-partouts waren binnen twee uur uitverkocht! Het leek wel of een popconcert van een of andere grootheid in de verkoop was gegaan. Maar tegelijk gingen ook de boekingen voor Elburg ongekend snel. Was de eerste tocht in Harderwijk destijds met ongeveer zes weken nagenoeg uitverkocht, Elburg zat binnen een week bomvol!

Plankenkoorts nergens voor nodig

Maar goed, mijn nachtrust dus of eigenlijk het gebrek eraan….Het zal de mensen in mijn directe omgeving niet verbazen dat ik in de nacht van 4 op 5 november j.l. wat plankenkoorts ontwikkelde. Waarom? Omdat op 5 november die eerste zo-rap-uitverkochte-Culihoppen-tour in Elburg van start zou gaan, de primeur! Het was voor iedereen nieuw.. Het zou toch wel goed gaan? Maar het bleek weer zo niet nodig, die plankenkoorts.

Debuut voor zeven Elburgse restaurants

Om half twaalf arriveerde ik met fotograaf Henk Merjenburgh bij het eerste restaurant. Ik maak vooraf altijd een rondje om de fotograaf te introduceren bij de teams van het restaurant. Hij gaat ze tenslotte behoorlijk lastigvallen tijdens de middag. Het is voor mij gelijk een leuke gelegenheid om te informeren of het allemaal goed gaat en, ook niet onbelangrijk, of ze er zin in hebben. En last but nog least: een leuke teamfoto hoort er dan ook bij natuurlijk!

Deze eerste gastronomische Elburgse tocht debuteren de zeven restaurants Achter de Poorte, de Haas, ‘t Boothuis, Lucca, ‘t Olde Regthuys, Zilverzoen en Le Papillon. Na ons rondje zaten zaten Henk en ik al om 12 uur aan de koffie bij het laatste restaurant ‘t Boothuis. Het voelde goed, iedereen leek er klaar voor. Nee, meer nog: iedereen had er ontzettend veel zin in. Zo gaaf! Aan enthousiasme kon het slagen van de tocht niet liggen.

Pittoreske, sfeervolle ligging en gemoedelijke, knusse sfeer

De restaurants binnen de Vesting liggen op steenworp afstand van elkaar. Lucca en ‘t Boothuis liggen net buiten de Vesting maar aan de mooie haven. Mooie locatie om de Vesting voor te verlaten. Als ik gedurende de tocht alle restaurants diverse keren bezoek en praatje maak met de teams en de gasten valt me op hoe ontzettend ongedwongen en gezellig de deelname aan de tour is. Het is knus en gemoedelijk.

Als ik tegen het einde van de middag bij Lucca binnenkom blijken twee oude bekenden elkaar na jaren weer te treffen. Ze rakelen een oude hilarische situatie op met gierend lachen tot gevolg. Een lach die iedereen, maar dan ook werkelijk iedereen in het restaurant de tranen over de wangen doet biggelen. Wat een sfeer!

De dag klopte: een mooie Culihoppen ervaring

Het was een geweldige dag! Het weer hielp een flinke hand mee, de zon scheen zelfs geregeld. Ik zou bijna zeggen dat we er met Culihoppen patent op hebben. Alhoewel Hanzestad Elburg het niet echt nodig heeft: het is tijdens alle seizoenen een ontzettend sfeervol, pittoresk, romantisch stadje.

De mensen waren blij, gezellig en geregeld hoorde ik dat men onder de indruk was van de enorme gastvrijheid van alle locaties.

Als je dan ook nog teams van Harderwijkse Culihoppen-restaurants in Elburg treft die het naar hun zin hebben, dan blijkt dat de plankenkoorts eigenlijk nergens voor nodig was. Elburg is geslaagd!

Culihoppen in 2018

Conclusie: bijna 300 Culihoppers hebben genoten van smakelijke gerechten in combinatie met een glaasje wijn of bier. Maar dat niet alleen: daarbij kregen ze een indruk van het verrassend mooie Elburg tijdens een heerlijke soms zelfs zonnige wandeling door deze mooie Hanzestad.

Was je er niet bij? Geen nood. De tours in zowel Harderwijk als Elburg staan weer op stapel, en wel in maart 2018. De exacte data volgen snel. Een nieuw debuut staat ook op de planning: 11 maart 2018, Lemmer.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes rondom Culihoppen, en in elk geval van de start van de verkoop van de diverse edities? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en volg de sociale kanalen van deze leuke, gezellige wandeltocht met een persoonlijke touch.