Culihoppen bezoekt de Rollende Keukens in Amsterdam

Hemelvaartsdag 2019, what to do? Aha, De Rollende Keukens is weer van start gegaan. Dat is leuk! Ter inspiratie, of gewoon om te genieten. Ofwel, gezamenlijk met een vriendin, ook een Amsterdam fan, vertrok ik richting de Rollende Keukens op het terrein van de Westergasfabriek, een van de grootste foodevents in Amsterdam, zo niet de grootste. Culihoppen bezoekt de Rollende Keukens. šŸ™‚

Ik kende het, was er eerder geweest, maar dat was inmiddels toch al een behoorlijk aantal jaren geleden, dus altijd leuk om er weer eens een kijkje te nemen. En Hemelvaartsdag is dan een prima dag. Natuurlijk willen we niet alleen de hapjes verkennen, we lusten er natuurlijk ook een lekker drankje bij. Auto was dus geen optie. En als we een tip mogen geven: met de auto naar Amsterdam is Ć¼berhaupt geen fantastisch goed idee. Je betaalt je scheel aan parkeerkosten (iets minder scheel bijĀ  Oosterdok achter het Centraal Station, mits je minimaal 5 en maximaal 20 uur blijft staan).

Reistip: ga met de trein!

We kozen dus voor de trein en huurden vervolgens een OV-fiets op Amsterdam Centraal. Natuurlijk fiets ik liever enigszins anoniem en onzichtbaar op mijn eigen fiets door Amsterdam, alsof ik er hoor, en dus niet met zo’n knalgeelblauwe OV-fiets, maar dat gesleur van mijn eigen fiets trein in en uit zag ik niet zitten. OV fiets huren op Centraal Station Amsterdam Dus ja, dan maar de toerist in eigen land.

Heerlijk hoe we trouwens door de “verhuurmeneer” terug geroepen werden. Nee, niet omdat er geen fietsen meer waren, maar omdat we geen goeiemorgen hadden gezegd. Haha, klopt. We waren zo druk met “hoe-dat-toch-eigenlijk-in-zn-werk-gaat-en-zijn-er-uberhaupt-nog-fietsen-beschikbaar” dat we gelijk door stiefelden. Ons excuus was wel dat hij een andere klant te woord stond en er doorheen tetteren is toch ook niet netjes? Maar die directheid, I love it!

Voordeel van met de fiets door Amsterdam rijden in plaats van met de tram, is dat je makkelijk kunt stoppen bij al die leuke kleine winkeltjes die je tegenkomt. Wij fietsten door de Haarlemmerstraat, in mijn herinnering een “foodstraat”. Dat ervaarde ik nu minder, helaas.

Oesters! Yeah!

We arriveerden rond half twee op het terrein van de Westergasfabriek. Nog heerlijk rustig. En wat een heerlijke aftrap: we begonnen met een oester. Marcus van den Noord, de oesterman van Zilt en Zalig verzorgt regelmatig uitleg over diverse oesters tijdens oesteravonden bij Wijnbar – Bistro Klein Parijs in Harderwijk. Zijn show bij de Rollende Keukens zorgde voor een meer dan gemiddelde rij wachtenden, maar op dat moment gelukkig nog niet. Op de vraag welke oester ik zou willen, want hij had zeker keuze uit wel tien soorten, ging ik voor de Gillardeau. Puur genieten!

Het terrein verder verkennend kwamen we van alles tegen: heerlijke malse, goed op smaak gebrachte satĆ©, megapannen met diverse variaties van paella, nacho’s op wel 5 manieren, Thais, Libanees, Italiaans en weet-ik-veel-uit-wat-voor-landen-nog-meer eten: er is keuze te over. Ook voor de ukkepukken: pannekoeken en poffertjes. En voor de zoetekauwen waren er ook nog churro’s, wafels of ijs. Waar ik naar op zoek was omdat ik dat zo’n ongelooflijk mooie presentatie vond de vorige keer, vond ik helaas niet (en ik weet de naam ook niet meer). Toch eens door die 16.000 foto’s op mn telefoon scrollen… En wat ik miste, maar dat is mijn afwijking: lekkere kazen. Ik heb wel een borrelplankje gezien, maar niet echt een kaasplank. Daarvoor was ik absoluut door de knieĆ«n gegaan.

Wat je moet weten voor je naar de Rollende Keukens gaat:

  • de toegang is gratis (dat is echt tof!)
  • het festival start om 13.00 uur, eindtijd zou 23.00 uur zijn? (kan ik niet bevestigen šŸ˜‰ )
  • je drankje krijg je in een duurzame, plastic beker die je ook aanschaft en die niet teruggegeven kan worden (heb je een leuk souvenir)
  • bij elk nieuw drankje wordt hij omgewisseld voor een schone beker (wel zo fris)
  • bij de meeste deelnemers, en zeker weten bij de bar, kun je alleen betalen met pin.

TIP

Deel de gerechten met elkaar. Soms zijn de gerechten best groot (en prijzig) en als je deelt kun je van veel meer gerechtjes genieten. Zowel gezien je budget als wat je op kunt.

Veel plezier en geniet!